Socialisatie van je pup gebeurt niet op de hondenschool
Veelal noemt men socialisatie als reden om mee te doen aan de puppycursus in groepsverband. Echter vindt de belangrijkste socialisatie niet plaats op de hondenschool.
Het socialiseren van een puppy verloopt de hele dag door en indien dit niet goed begeleid wordt, zal dit ene uurtje op de hondenschool weinig uitmaken tegenover negatieve ervaringen buiten de hondenschool.
Wat is socialiseren?
Socialiseren betekent dat je puppy op een positieve manier kennismaakt met allerlei situaties, dingen, mensen en dieren die hij in zijn latere leven ook tegen zal komen.
Zorg ervoor dat alle ervaringen zo positief mogelijk verlopen en loop niet te hard van stapel door teveel op een dag in te plannen. Socialisatie betekent niet zo snel mogelijk een lijstje afwerken. De ervaring met een nieuwe indruk moet positief afgerond worden. Geef je pup voldoende tijd om een prikkel in zich op te nemen.
Als dat kennismaken op een manier gebeurt dat de pup zich niet op zijn gemak voelt, bereik je het tegengestelde van wat je had willen bereiken en kunnen er negatieve associaties gemaakt worden.
Kracht van een puppycursus
Wat juist de kracht moet zijn van een puppycursus is dat je leert hoe je je puppy begeleidt met deze socialisatie. Dat je de lichaamstaal van een hond leert kennen en dat je leert wanneer het teveel is voor je pup en om angst of onzekerheid te herkennen.
Je staat maar één uur per week op de hondenschool maar het is aan jou om de overige 167 uren van de week je pup goed te begeleiden tot een zelfverzekerde hond.
Uitvallen naar honden
Vaak wordt bij socialiseren voornamelijk aan spelen gedacht. Spelen is slecht een klein onderdeel van socialisatie. Onder het mom van ‘socialisatie’ worden bij sommige hondenscholen alle pups aan het eind of begin van een cursus bij elkaar gezet om met elkaar te kunnen spelen, terwijl de eigenaren met elkaar praten en koffie drinken.
Dit soort ‘speelsessies’ is vragen om problemen en vaak binnen enkele seconden is een van de honden de dupe en wordt lastig gevallen door een of meerdere puppy's. Het is de ideale manier om een hond te creëren die op latere leeftijd gaat uitvallen, blaffen of grommen naar andere honden.
Als er al gekozen zou worden om pups te laten spelen dan moeten drie pups met gelijke grote en energie bij elkaar gezet worden en ingegrepen worden indien er vervelend gedrag te zien is bij een van de pups. Echter kunnen pups veel minder leren van andere puppy’s dan van stabiele volwassen honden. Daarnaast is de kans op overprikkeling en blessures groot bij het laten spelen van pups.
Goede voorlichting
Daarom wordt er bij steeds meer hondenscholen gekozen om juist de pups niet met elkaar te laten spelen, maar in te zetten op voorlichting over lichaamstaal en goede begeleiding in deze socialisatiefase. Pups die de les gestart zijn met een korte speelsessies zijn vaak al overprikkelt voordat de oefeningen gestart zijn en aan het eind van de les zitten de puppy koppies overvol en zijn ze nodig aan rust toe.
Wat voorop staat is dus een goede begeleiding. Of dat nu is met een groepsles, privéles of online les.
Krijg je binnenkort een puppy in huis? Geef dan hieronder je naam en e-mailadres op en krijg een week lang gratis tips om je voor te bereiden op je pup.
7 tips ter voorbereiding van je puppy
Ik heb nog geen pup, maar ben me aan het oriënteren en inlezen.