Kan je hond het coronavirus krijgen?

Nu het coronavirus zich verspreidt over meerdere plekken op de wereld, vragen hondeneigenaren zich af of hun viervoeter het virus ook kan oplopen en of je besmet kan worden door een hond. Ik geef meer duidelijkheid in dit artikel.

Verschillende coronavirussen
coronavirus hondEr zijn verschillende coronavirussen. De meesten zorgen voor slechts licht ongemak zoals verkoudheid. Varianten die erntigere klachten veroorzaken zijn SARS, MERS en het nieuwe coronavirus die ook wel COVID-19 genoemd wordt.

COVID-19
Het nieuwe coronavirus is waarschijnlijk van dier op mens overgedragen op een Chinese markt met levende dieren in Wuhan. Het kan klachten geven zoals longontsteking.

Kunnen honden het virus krijgen?
Honden kunnen niet besmet worden door het nieuwe coronavirus, aldus Drs. Robin Holle van Dierenartsenpraktijk Horst. Zowel dierenarts Peter Klaver en veterinair microbioloog Els Broen bevestigen dat honden geen enkele rol spelen in de verspreiding. Het RIVM meldt "wij gaan er vanuit dat er in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens".

Besmette hond in Hong Kong?
In Hong Kong is één hond licht positief getest op COVID-19. Echter lijkt het erop dat het virus alleen aanwezig was op de hond, vanwege de eigenaar die het virus heeft en dat de hond zelf niet geïnfecteerd is. In de media wordt helaas ten onrechte geconcludeerd dat honden het nu ook kunnen krijgen. Daar zijn tot nu toe geen bewijzen voor.

Canine coronavirus
Honden kunnen wel andere corona varianten krijgen, waaronder het Canine Coronavirus en Canine Respiratory Coronavirus. Beiden kunnen leiden tot problemen zoals braken en diarree. Tegen het Canine Coronavirus is een enting mogelijk.